EGR İptali

EGR Nedir?

EGR motorlu araç içerisinde kara taşıtlarında kullanılan elektropnömatik görevi olan bir valftir. Bu valf sadece araçlarda motor bölümünde yer alan ve egzozun en önemli parçalarından biri olarak önemli olan sistemdir. Devir daim işlemlerinde araçlar için işlemde kolaylık sağlar. Burada yer alan parçalara da EGR valfi araç içerisinde bulunur zamanda için bu valf düzeneğinde aşınmalar meydana gelir. Bu aşınmalar genellikle aracın performansını olumsuz olarak etki eder.

Ayrıca araçların arızalanmasında ve bunun sürekli olmasında etkilidir. Özellikle de bu arızalar ile birlikte motor içinde biriken kurum ve kirlenmeler olabilir. Bu gibi durumların önlenmesi için belirli sürelerde bakım ve temizliğinin yapılması önemlidir.

Aynı zaman da değişimi de sürekli yapılarak kirlikle arızalar önlenmelidir. Bu kirler temizlenmez ise motorda titreşimli çalışmalar oluşur. Aynı zamanda bu gibi durumlarda motor çalışmayabilir. Bununla birlikte kirlilik sebebi yakı tüketiminde de artışa sebep olur. Bu artış kullanıcıları maddi açıdan zarara sokabilir.

EGR İptali

EGR iptali için uygulanacak ilk yöntem mekanik uygulama şeklinde olacaktır. Bunun için öncelikle EGR valfi devreden çıkarılarak devam edilir. Bu işlemin özellikle uzman bir ekip tarafından yapılması gereklidir. Sistemli şekilde gerçekleşmeyen iptallerde motorda sıkıntılar oluşur. İkinci işlemde genellikle yazımsal uygulama ile gerçekleşir.

Bu uygulama aracın yazılımdan EGR sistemi devre dışı kalması şeklindedir. Aynı zaman da araç yazılımından EGR nin tamamen devre dışı bırakılması ile birlikte motor arızalarda önlenir. EGR valfi iptal edilmesi ile motorun aldığı temiz hava artar. Böylece motordaki temiz havanın artışı yanma tepkimesini arttırır. Tüm bunlar performansa doğrudan etkiler. Böylelikle motorda rahatlama görülür.