Downpipe

Downpipe Nedir?

Araçlarda turbodan ve motordan çıkan gazları egzoz sistemine iletme görevini yerine getiren boruya Downpipe denir. Downpipe’ların üzerinde emisyon deperlerini zararsız hale getirmek amacıyla bir katalitik konvertör bulunur. Katalitik konvertör egzoz gazları içerisindeki karbon monoksit, NOx gazları ve yanmamış yakıtlarla tepkimeye girerek filtre görevi görür.

Katalitik konvertördeki filtre küçük petek vari odacıklardan meydana geldiği için gazı sıkıştırarak bir geri basınç uygular. Bu durum ise araçlarda egzoz tarafından atılan gaz miktarını azaltarak egzozdaki hava akışına direnç uygular. Böylece motorda bulunan gazların tahliyesi gecikerek motordaki patlama tepkimesinin şiddetini azalır ve bu durum da motorun performansını düşürür.

Downpipe İşlemi

Downpipe borusunun elamanı olan katalitik konvertör titizlikle downpipe borusundan çıkartılırarak iptal edilir. İptal işleminden sonra katalitik konvertörün yerinde kalan boşluğa bir boru eklenerek egzoz sisteminin tamamlanması sağlanır. Bu işlem sonrasında egzoz gazları egzoz sistemine iletilirken bir engelle karşılaşmaz. Egzoz sistemindeki gaz akışı verimi büyük oranda artarak motoru rahatlatır ve araç performansında ciddi bir artış meydana gelir.